Alkohol a diabetes. Ako na to?

Jednou z mojich obľúbených prezentácií 3. ročníka Diakongresu pre pacientov a lekárov v Prahe, Českej republike, ktorý organizuje Pediatrická klinika 2. LF UK a FN v Motole bola prednáška doktora Plachého; Alkohol a diabetes: Ako na to? Skúsenosť s opitosťou má v Česku  10% detí už v 11 rokoch, 50% detí v 13 rokoch. S pravidelnou konzumáciou alkoholu má 17% detí v 13 rokoch a 30% detí v 15 rokoch.  Česko sa tak v štatistikách radí na 4. miesto pitia alkoholu mladistvými v Európe. (Situácia na Slovensku podľa OECD: 21 % dievčat a 23 %chlapcov vo veku 15 rokov boli opití najmenej dvakrát v živote.)



Najvyšší percentuálny podiel pravidelnej konzumácie alkoholu mladých ľudí s diabetom typu 1 je vo vekovej skupine 18-24 rokov (takmer 20%), a predstavuje 3g alkoholu dennej konzumácie. Po 25. roku života pravidelná konzumácia klesá približne k 18%, stúpa však množstvo dennej konzumácie na 6g alkoholu. (10 g alkoholu je cca. 3 dcl piva, 1 dcl vína či 10 ml tvrdého alkoholu)





Alkohol sa odbúrava v pečeni. Telo si môže vyrobiť glukózu glukoneogenézou (proces tvorby) syntézou z nesacharidových zložiek potravy; bielkovín a tukov alebo glukogenolýzou (proces tvorby);  degradáciou, štiepením glykogénu (uložený v pečeni a svaloch). Vďaka glukogenéze vieme prežiť napr. dlhšie hladovanie, zásoby glykogénu telo vyčerpá pibližne po 24 hodinách  hladovania. Aktivuje sa už ráno po nočnom hladovaní. Prevažná časť oboch procesov uvedených vyššie prebieha tiež v pečeni. 




Keď je však pečeň sústredená na odbúravanie alkoholu, nedokáže sa plne venovať tvorbe glukózy, či štiepeniu glykogénu pre udržiavanie hladiny cukru v krvi. S tým je spojené práve riziko hypoglykémie pri plnom bolusovaní na počet konzumovaných sacharidov. Alkohol ďalej so sebou prináša ďalšie rizikové faktory, ako zníženú intenzitu príznakov hypoglykémie, i znížené kognitívne schopnosti. Najmä mladí ľudia konzumáciu alkoholu spájajú so zvýšenou fyzickou aktivitou - tanec v nočných kluboch. Citlivosť na inzulín sa fyzickou aktivitou zvyšuje.



Doktor Plachý najrpv predstavil všeobecné zásady pre praktické doporučenia, ktoré lekári nájdu v usmerneniach ISPAD (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes) a môžete si ich prezrieť na obrázku nižšie.  Sú síce praktické pre všeobecné vzdelanie, no skutočnú pomoc ako si s alkoholom skúsiť poradiť, ako sám spomenul, sa z nich nedozviete. 


Preto na záver - naozaj praktické doporučenia: 
  • pred konzumáciou alkoholu sa najedzte, dávku inzulínu znížte o 20-30%
  • alkoholické nápoje s významným obsahom sacharidom pokryte inzulínom, dávku redukujte o 20-50%
  • v priebehu konzumácie alkoholu jedzte, dávku inzulínu redukujte o 20-50%
  • zohľadnite fyzickú aktivitu
  • znížte dávku bazálu na noc o 20-50%
  • znížte dávku inzulínu k raňajkám o 20-30%
  • poučte sa z predchádzajúcej skúsenosti
Aké máte praktické skúsenosti vy?

Pokiaľ máte medzi 16-35 rokov a diabetes typu 1, zapojte sa prosím do prieskumu a podeľte sa o svoje skúsenosti s diabetom a alkoholom. Aj vďaka vám budú môcť lekári podať praktické rady, ktoré naozaj ľuďom s diabetom pomôžu. Výskum realizuje ISPAD, medzinárodná spoločnosť pre detský a adolescentný diabetes. Prieskum tu.



Komentáre

Obľúbené

Diakongres pre pacientov a lekárov 2022, FN Motol, Praha (CZ)

Tutto sulla Basale

Jediný diabetik, ktorý prežil holokaust